menu

Sterker dan de kick

Mensen met een lichte verstandelijke beperking kunnen verslaafd raken. Bijvoorbeeld aan alcohol en drugs, maar ook aan internet en videogames. Hoe gaan we daarmee om? Hoe kunnen we hen helpen om van die verslaving af te komen? In deze trainershandleiding beschrijven we de training Sterker dan de kick. Doel van de training is om cliënten te motiveren tot nieuw gedrag, zodat ze niet vervallen in oude gewoontes.

 

Bestaande behandelingen voor normaal begaafde mensen sluiten helaas niet voldoende aan bij de mogelijkheden van mensen met een lichte verstandelijke beperking. Daarom heeft Dichterbij Kennisn@ het initiatief genomen om een training te ontwikkelen die specifiek gericht is op mensen met een lichte verstandelijke beperking en verslavingsproblematiek. Deze training is een eerste stap in het verminderen of het voorkomen van verslavingsproblematiek bij deze doelgroep.

 

De training is bedoeld voor mensen met een lichte verstandelijke beperking die verslaafd zijn aan genotsmiddelen, gamen of internetten – of verslaafd dreigen te raken. De training is opgebouwd uit tien bijeenkomsten die een vaste structuur hebben. Sterker dan de kick is een individuele training die met een klein aantal aanpassingen ook geschikt is om groepsgewijs aan te bieden. In juli 2015 heeft de erkenningscommissie Langdurige zorg Sterker dan de kick erkent als goed onderbouwde interventie.